Общински Исторически музей
Карлово

Етнографска експозиция "Мазакова къща"

     

 

     

Етнографската експозиция „Карловски градски бит от XIX – нач. XX в.“ е разположена в Мазаковата къща - паметник на културата, построена ок. 1848-1850 г. от иконом Христо Попвасилев - свещеник, учител, книжовник, основател на девическото училище в Карлово. Къщата е известна и като Мазакова по името на зет му - майор Стефан Мазаков от Велико Търново-опълченец, военен деец, общественик.


Всяка една от стаите е подредена тематично с изцяло оригинални ценности от етнографския фонд на музея. Женската стая на първия етаж представя едно много популярно занимание на карловските жени - плетенето на калоферска (брюкселска) дантела, пренесена в България в началото на ХХ в. В много карловски къщи се е изработвала тази дантела, а момичета учили сложната техника от малки. В Карлово в годините след Освобождението най-разпространени са плетенето със совалки изработени от клен, орех или бук с намотани на тях конци върху цилиндър, направен от плат и напълнен с пресовано сено или дървени стърготини, който е закрепен на специален статив, съчетание на шита дантела с изплетени на една кука ширити и плетената дантела на 5 куки. Тази дантела била предназначена за интериора на дома, украса на бельото и дрехите.


С много оригинални експонати е представена традиционна кухня карловски дом, където около запаленото огнище се е събирало цялото семейство.
На вторият етаж е пресъздаден работен кабинет на Стефан Мазаков – видния общественик, народен представител от Карловско в ХІІ и ХІІІ ОНС, където е приемал своите гости. Тук са изложени неговата фотография, палтото му, подарено на музея от наследниците.


Особено впечатляващи са салонът и двете гости стаи на втория етаж с дърворезбованите тавани и еклюци, обзаведени с вносни мебели, украсени с оригинални тъкани от Карловско: меля, карета, покривки, изплетени на една кука с красивата калоферска дантела. Тук всеки посетител може да се потопи в типичния за нач. на ХХ в. карловски градски бит. Изложени са градско облекло от нач. на миналия век, масичката и комплектът за пушене, подарен на цар Борис ІІІ, предмети, които са били във вилата му в с. Баня, самовари, оригинален грамофон от началото на века и др.


Едната от гостните стаи е на известната карловска дарителка Пека Попова, обзаведена с предмети, които са били нейно притежание, дарени на музея от нейни наследници. В обновената експозиция присъстват фотографиите на собствениците на къщата иконом Христо поп Василев – видния карловски свещеник и просветител, на неговото семейство, на Стефан Мазаков и семейството му, и на дарителката Пека Попова.


Намира се на ул. „Евстати Гешов“ № 3 в началото на „Старинно Карлово“.