Общински Исторически музей
Карлово

3 октомври Ден на братя Евлоги и Христо Георгиеви -големите дарители на България

В Карлово днес бе почетена паметта на най-големите български дарители братята Евлогий и Христо Георгиеви. По повод 202-годишнина от рождението на Евлогий Георгиев кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на ОбС Карлово Доньо Тодоров, директорът на ПГ „Евлогий и Христо Георгиеви“ Таньо Топалски, представители на Ротари клуб Карлово, ръководството на община Карлово, общински съветници, ученици, карловски общественици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на двамата братя в родния им град Карлово.
Директорът на Исторически музей - Карлово Мария Деянова припомни живота и дейността на двамата благодетели, завещали на България не само богатството си, но и своето желание за образована и просперираща нация. Ученикът Димитър Серкьов рецитира стихотворение, посветено на големите дарители.
Едва ли е възможно цялата благотворителна дейност на братята от Карлово – Евлогий и Христо Георгиеви, да бъде описана в пълни подробности. Те даряват средства за изграждането на първото висше училище в България; подпомагат издаването на български вестници и книги; подкрепят с материални средства училища, читалища, църкви; даряват стипендии и ориентират десетки младежи към образование в Западна Европа и Русия, щедро даряват по-голямата част от своето състояние за общественополезни цели.
Дълъг е списъкът с техните заслуги към Родината и родното място. За своя роден град те даряваха щедро за училищата, църквите, за женското дружество в града, поело издръжката на девическото образование. С тяхната подкрепа много карловчета получиха по-добро образование в страната и в чужбина. За икономическото възмогване Евлогий Георгиев построи и дари на родния град фабриката за вълнени изделия, с голяма част от приходите на която дълги години след Освобождението се издържаха карловските училища.
Поклон пред паметта на двамата братя Евлогий и Христо Георгиеви!
3 октомври Ден на братя Евлоги и Христо Георгиеви -големите дарители на България - Изображение 1