Общински Исторически музей
Карлово

Изложба "Ний летиме от Балкана, мощни шипченски орли..."

Историческият музей–Карлово и Националният парк –музей „Шипка -Бузлужда“ Ви канят на откриването на фотодокументална изложба под мотото “Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли…”. Откриването е на 17 юли /понеделник/ 2023 г. от 11.30 ч.
Експозицията на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" включва ценни оригинални документи и фотографии и факсимилиета на документи, свързани с героите за които разказва изложбата, предоставени от Държавният военноисторически архив - Велико Търново и Исторически музей - Дупница.
Експозицията е посветена на българските опълченци, които след Освобождението стават кадрови военни и допринасят за военната слава на младата държава. Тя проследява биографиите на 22-ма военни дейци, бивши опълченци, 11 от които достигат до генералски чин, и тяхното участие в ключови за Отечеството ни събития – Съединението, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война.
Заглавието “Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли…” е по текст на един забравен марш, на 23-ти пехотен Шипченски полк, който най-добре изразява принадлежността към безсмъртния подвиг на шипченските бранители. Автори са двама казанлъчани. Музиката е написана от Иван Скордев (1879–1953), завършил Дрезденската музикална консерватория, участник в двете Балкански войни. Текстът е създаден от Константин Георгиев (1884–1954), по-известен като автор на текста на най-популярния военен марш „Велик е нашият войник“ (1916).
Интересен акцент в изложбата са три акварела на Димитър Чорбаджийски - Чудомир, който по време на Първата световна война завършва школата за запасни подпоручици на подполковник Дрангов в Скопие, и участва във войните за национално обединение. Документалната експозиция е на НПМ „Шипка–Бузлужда“ в партньорство с Държавния военноисторически архив във Велико Търново, Исторически музей – Дупница, ЛХМ „Чудомир“ –Казанлък.

Изложба "Ний летиме от Балкана, мощни шипченски орли..." - Изображение 1