Общински Исторически музей
Карлово

Празник на лавандулата Карлово 2024 г.

Празник на лавандулата Карлово 2024 г.

За десета поредна година в края на месец юни Община Карлово организира Празник на лавандулата, с който почита ароматната етерична билка.

По традиция празничният 29 юни започна в лавандулово поле с ритуал „Жънене на лавандула“, пресъздаден от местни самодейци. На площад „20-ти юли“ туристите и гостите на града се потопиха в празничната атмосфера с фолклорна програма, базар „Алея на лавандулата“ и работилница „Българските занаяти“. В парка зад Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ бе експонирана изложба от рисунки.

Кулминацията бе в къща „Бухалов хан“, където приветствие към присъстващите отправи Феята на лавандулата Йоанна Стоянкина. След самодивския танц „Еньова буля“, желаещите минаха през сплетения от билки и цветя „Еньов венец“. В автентичен стил бяха демонстрирани лавандуловарене и печене на хляб в подница.

В Исторически музей Карлово туристите присъстваха на демонстрации на лавандуловарене и месене на обредни хлябове. Дегустирани бяха продукти от лавандула. На специален чарк, който се намира в музея, бе показано автентично плетене на гайтани – типичен в миналото карловски занаят, с продуктите от който местните жители успешно са търгували.

В ароматната празнична атмосфера на билки и цветя се потопиха заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев, стотици туристи и гости на Карлово. Приятна изненада за присъстващите бе подарък от натурална лавандулова вода, осигурена от „Еко Розова долина“ гр. Клисура.

Вечерта в лятното кино бе организирана музикална програма с участието на танцово студио „Ла Кукарача“, Вяра Василева, Дария Димитрова, Александра Арабаджиева, рок групите „Angels“, „The Newbies“ и „Кристални души“.

Празник на лавандулата Карлово 2024 г. - Изображение 1Празник на лавандулата Карлово 2024 г. - Изображение 2Празник на лавандулата Карлово 2024 г. - Изображение 3Празник на лавандулата Карлово 2024 г. - Изображение 4