Общински Исторически музей
Карлово

Ценни дарения за Исторически музей-Карлово

С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ НАШИТЕ ДАРИТЕЛИ
Историческият музей получи ценно дарение от Аблена и Диляна Мазакови от София -наследници на Стефан Мазаков, които дариха на музея картина, рисувана от Аблена Мазакова -дългогодишен реставратор в НИНК. На картината са изобразени образите на техния именит родственик Стефан Мазаков в едни от най-важните етапи от живота му: като участник в четата „Балкански лев“ на Филип Тотю в Сръбско-турската война от 1876 г., като опълченец в 1877/78 г. и в зряла възраст. Наследниците на заслужилия карловски общественик дариха портрета в къщата, в която е живял Стефан Мазаков, която днес е етнографска експозиция към музея и в която се пазят фотографии и вещи, принадлежали на семейството му.
Госпожа Иванка Близнакова от гр. Баня дари на музея ценен екземпляр на списание „Нешънъл Джиографик“. През 1932 г. световно известното списание посвещава броя си на България като централно място заема разделът за Розовата долина. Снимките в него са едни от първите цветни фотографии в света и са правени в розовите градини и розоварни край Баня, Карловско. На една от фотографиите е майката на нейния съпруг, която по време на снимките е 16 годишно момиче. Племенникът и Любомир Радулов, който живее и работи в Ню Йорк веднага се свързва с редакцията на списанието и успява да откупи 3 броя, издадени през август 1932 г., единият от които г-ж Близнакова дари на музея. Иванка Близнакова е била дългогодишен учител в училището в гр. Баня и е една от най-обичаните педагози, която и днес заедно с читалищните дейци, с доц. д-р Красимир Коев, продължават да работят за запазване на историческата памет, традициите и обичаите в родното място.
Екипът на музея изказва искрена благодарност на дарителите!

Ценни дарения за Исторически музей-Карлово - Изображение 1Ценни дарения за Исторически музей-Карлово - Изображение 2Ценни дарения за Исторически музей-Карлово - Изображение 3Ценни дарения за Исторически музей-Карлово - Изображение 4