Общински Исторически музей
Карлово

ЕНЬОВДЕН В МУЗЕЯ

ЕНЬОВДЕН В МУЗЕЯ

 

     Днес на Еньовден заедно с ученици от СУ „Васил Левски“ гр. Карлово и техните преподаватели си припомнихме за народните обичаи  и традиции на този летен празник в народния календар. Уредниците в музея разказаха за вярванията и ритуалите изпълнявани на този ден, а децата свиха китки от лечебни билки.

       Смята се, че на Еньовден билките имат най-голяма лечебна сила, особено при изгрев слънце и затова се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето. Жените – баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за, болестта без име.

Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

      Вярва се, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита и е с особена магическа сила.  На сутринта на празника, щом изгрее слънцето, която мома първа го види – ще има пари и от здраве няма да се отърве.

      Преди Слънцето да поеме дългия си земен път, то спира да си почине, и окъпано в „живата вода“, изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който няма да види до догодина, а в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила. За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода“ (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). Момите оставят китките си през нощта в мълчаната вода и на сутринта гадаят по тях кой ще е бъдещият им жених. Еньовските китки се окачват на различни места в къщата и през годината се използват за лек. От тревите и билките може да се свие и голям еньовски венец, през който всички се провират за здраве, а след това венецът се запазва отново за лек. На Еньовден лечебна сила има росата и водата. Затова важен елемент в обредността е измиването в росата или реката за здраве.

ЕНЬОВДЕН В МУЗЕЯ - Изображение 1ЕНЬОВДЕН В МУЗЕЯ - Изображение 2ЕНЬОВДЕН В МУЗЕЯ - Изображение 3ЕНЬОВДЕН В МУЗЕЯ - Изображение 4ЕНЬОВДЕН В МУЗЕЯ - Изображение 5